SOPHIE CALLE

Beeldend kunstenares, fotografe en installatiekunstenaar.


Sophie Calle woont en werkt in Parijs. Zij verzorgde de Franse inzending voor de Biënnale van Venetië in 2007 met de tentoonstelling 'Take care of yourself, 2007'. Een overzichtstentoonstelling ter ere van het feit dat ze 20 jaar actief was als kunstenares liep in 2003 en 2004 in het Centre Pompidou te Parijs. Deze tentoonstelling opende met de installatie "Douleur Exquise".

Andere bekende installaties van haar zijn onder andere 'The sleepers', waarbij ze 24 mensen uitnodigde om in haar bed te komen slapen die ze vervolgens fotografeerde, 'The blind', waarbij ze blinden vroeg naar hun definitie van schoonheid, en 'Detective', waarbij ze zichzelf liet schaduwen door een privédetective en de foto's die hij trok tentoonstelde.

In haar werk wordt gespeeld met identiteit, kwetsbaarheid, intimiteit en extreme gevoelens, voornamelijk pijn. Dit alles met een mild ironische toets.

Naast dergelijke installaties maakte ze in samenwerking met Gregory Shepard de film No sex last night en fungeerde ze als inspiratiebron voor het hoofdpersonage Maria uit de roman Leviathan van Paul Auster in 1992.

Boeken uitgegeven door 1001:
HET ADRESBOEKJE: Uitgebracht in de reeks I maestri del celare
DE EROEV VAN JERUZALEM